Σαββατοκύριακο στο χωράφι

Σαββατοκύριακο στο χωράφι

 

Το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Απριλίου, από τις 11:00, ξεκινάμε τις εργασίες για την κατασκευή λιμνοδεξαμενής και μία σταδιακά αναπτυσσόμενης περίφραξης τύπου ‘Hugelkultur’,’ χρησιμοποιώντας τα κλαδιά των ελιών από τα κλαδέματα.

Λιμνοδεξαμενή
Θα έχει μέγεθος περίπου 50 κυβικά μέτρα. Η λιμνοδεξαμενή συμβάλει στην καλύτερη ύδρευση του χωραφιού καθώς αποθηκεύει νερό και ανάλογα με το ύψος στο οποίο βρίσκεται το διανέμει με πίεση προσφέροντας αποτελεσματικότερο πότισμα. Επιπλέον σταδιακά θέλουμε να δημιουργηθεί ένα μικρό οικοσύστημα με νούφαρα, ψάρια, βατράχια κλπ που θα ζει αρμονικά και θα εμπλουτίζει το νερό ποτίσματος με τα διάφορα παράγωγά του. Αυτά με τη σειρά τους θα λιπαίνουν τις καλλιέργειες. Η πρακτικότητα παράλληλα με την ομορφιά.

Περίφραξη τύπου ”Hugelkultur”
Η ιδέα για αυτό το πείραμα προέκυψε όταν η ανάγκη για κάποια σταθερή αλλά και φυσική περίφραξη έσμιξε με την επιθυμία μας να χρησιμοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερη ξυλεία από αυτήν που προέκυψε απ’ τα κλαδέματα και να αποφύγουμε όσο γίνεται το κάψιμο. Η ιδέα είναι να σχηματιστεί ένας ψηλός κλαδοφράκτης που με τη βοήθεια ενός μηχανήματος θα συμπιεστεί λιγάκι και θα θαφτεί σχηματίζοντας έτσι ένα λίγο χαμηλότερο ανάχωμα. Στη βάση αυτού του αναχώματος θα φυτευτούν θάμνοι, βότανα και μικρά δέντρα. Τα κλαδιά-ανάχωμα αρχικά θα προστατεύουν τα μικρά φυτά ενώ παράλληλα καθώς σαπίζουν θα γίνονται λίπασμα που θα τα βοηθά να μεγαλώσουν. Με το πέρας του χρόνου το κλαδοανάχωμα θα χαμηλώνει και σταδιακά θα αντικατασταθεί από τα φυτά που θα αναπτύσσονται με ανάλογο ρυθμό. Έτσι θα έχουμε μία καταπράσινη μυρωδάτη διακοσμοπερίφραξη.

Εργασίες Σαββατοκύριακου:
Σκάψιμο λιμνοδεξαμενής από μηχάνημα(τσαπάκι)
Καθάρισμα χωραφιού από κλαδιά, ολοκλήρωση κλαδοφράκτη
Κόψιμο ξερών κλαδιών, ενίσχυση κλαδοφράκτη
Θάψιμο κλαδοφράκτη από το ίδιο μηχάνημα
Συζήτηση σχεδιασμού, γνωριμία με το σχέδιο ”άνοιγμα του χωραφιού” και άλλα σχέδια της ομάδας.

Σας περιμένουμε στο χωράφι (χάρτης).