Συμμετοχή  στο Φεστιβάλ των Κοινών

Συμμετοχή στο Φεστιβάλ των Κοινών

Το Σάββατο 13 Απριλίου τα Ζιζάνια θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ των Κοινών πραγματοποιώντας ένα εργαστήριο φυσικής καλλιέργειας με την καθοδήγηση φυσικών καλλιεργητών από τα Τέρτσα (Δ. Καροφυλλίδης & Ν. Προεστάκης) και την Κυριακή 14 Απριλίου, εργαστήριο άνυδρης καλλιέργειας με τη βοήθεια της Ομάδας Αυτοοργάνωσης Καλεσσών.

Το Πρόγραμμα

Σάββατο 13/4: Εργαστήριο φυσικής καλλιέργειας

11.00 – 13.30 (θεωρητικό μέρος)
Στο κυλικείο του Φοιτητικού Κέντρου – Πανεπιστήμιο, Βούτες
13.30 – 16.00 (πρακτικό μέρος)
Στο χωράφι

Κυριακή 14/4: Εργαστήριο άνυδρης καλλιέργειας

11.00 Στο χωράφι

Αν ο καιρός του Σαββάτου είναι βροχερός, το εργαστήριο φυσικής καλλιέργειας θα μεταφερθεί την Κυριακή τις ίδιες ώρες, ενώ το εργαστήριο άνυδρης καλλιέργειας θα γίνει στη 13:30.

Εργαστήριο Φυσικής Καλλιέργειας (Σάββατο 13/4)

Το εργαστήριο έχει σκοπό να μεταδώσει τη φιλοσοφία της φυσικής καλλιέργειας και να την εφαρμόσει στην πράξη με δημιουργία σβόλων. Θα πραγματοποιηθεί στο χωράφι της ομάδας στις Βούτες (χάρτης) και θα αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος (θεωρητικό), οι καλλιεργητές από τα Τέρτσα θα μας εισάγουν στη φιλοσοφία της φυσική καλλιέργειας, ενώ στο δεύτερο και πρακτικό κομμάτι του εργαστηρίου θα γίνει το πλάσιμο και η ρίψη των σβόλων.

Φυσική Καλλιέργεια είναι η μέθοδος γεωργίας κατά την οποία δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μέθοδοι ζιζανιοκτονίας, βοτάνισμα ή όργωμα τη γης με μηχανήματα. Εφαρμόζεται πριν τις φθινοπωρινές ή τις ανοιξιάτικες βροχές, και προβλέπει την ανάμειξη μεγάλης ποσότητας σπόρων από κλασσικά δέντρα, οπωροφόρα και λαχανικά, «τυλιγμένα» σε σβόλους από αργιλόχωμα για να τα προστατεύονται από πουλιά και τρωκτικά. Την ρίψη των σβόλων στο έδαφος ακολουθεί η λειτουργία της φύσης: Κάθε φυτό αναπτύσσεται εκεί που είναι καλύτερα για αυτό. Δεν απαιτείται καμιά σοβαρή γνώση ή τεχνολογία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φυσική καλλιέργεια μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.naturalfarming.eu/ ή να παρακολουθήσετε το παρακάτω σχετικό βίντεο.

Εργαστήριο Άνυδρης Καλλιέργειας (Κυριακή 14/4)

Το εργαστήριο σκοπεύει να εξασκήσει τους συμμετέχοντες στην καλλιέργεια φυτών υπό συνθήκες ξηρασίας ή ελάχιστης βροχόπτωσης, όπως της Ανατολικής Κρήτης. Το εργαστήριο ενισχύει την καλλιέργεια των (ξηρικών) ντόπιων ποικιλιών που καλλιεργούνται, απουσία χημικών, από παλαιοτάτων χρόνων στο νησί.

Το παρακάτω βίντεο παρουσιάζει τα θεωρητικά της άνυδρης καλλιέργειας

Τοποθεσία


ΠροβολήΧώροι Ζιζανίων σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους